sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Mitä tänään syötäisiin?

Olen viime aikoina lukenut aika monesta blogista ruokapäivityksiä ja ajattelin nyt sitten itsekkin tehdä postauksen siitä mitä meidän koirat syö. Tässä sitä tulee.

Meillä pääsääntöisesti koirat syövät raakaruokaa. Aamuaterialla syödään "mössö"ruokaa, eli muschin valmiita pötköjä tai lihaa. Näihin kuuluvat eri jauhelihat, kala, sisäelinseokset ja naudanmaha. Iltaisin ruokana lihaiset luut, joihin kulluvat meillä broilerin siivet, kalkkunan siivet, naudan luut, lampaan luut ja ossobucco. Aiemmin saivat myös sianrintarustoja, mutta se ei enää mahalle sovi, joten ne ovat jääneet pois. Lisäksi saavat poroa jauhettuna, joka on tuollainen valmis pötkö, siinä vain luuta mukana. Myös kalkkunan jauhelihaa meiltä löytyy luisena ja luuttomana.

Yleiskuvaa pakastimesta. Vasemmalla pötköt ja jauhelihat, oikealla luut.

Luna ja Rossi ovat täysin raakaruokinnalla. Ne syövät päivittäin n. 3,5% painostaan, mikä tarkoittaa Lunalla 236g ja Rossilla 316g. Tästä määrästä 65% on lihaisia luita (Luna 153g ja Rossi 205g), 25% lihaa, kalaa ja sisäelimiä (Luna 59g ja Rossi 79g) ja 10% kasviksia (Luna 24g ja Rossi 32g). Punnitsin alkuun ruokamäärät varsin takasti, mutta nyt en enää kun on alkanut jo tulla näppituntuma hommaan.

Raakaruokinnassa ruoan pohjana tulisi nimenomaan olla lihaisat luut ja mieluusti muutaman eri eläimen luut, koska eri eläinten luut sisältävät kalsiumia ja fosforia hieman eri suhteessa. Vaihtelemalla sopivasti takaa niiden riittävän ja oikean saannin.
Meillä aamuisin syödään siis "mössö"ruokaa. Vaihdellen eri jauhelihoja ja kerran viikossa syödään kalaa ja joko broilerin- tai sian sisäelinseosta. Naudanmahaa saavat kerran tai pari viikossa. Se on suurta herkkua, vaikka omaan nenään se haisee aivan hirveälle! ;) Lisäksi saavat kasvissosetta joka aamu ruokaan.


Takarivissä vasemmalta: broilerin jauhelihaa, lampaan jauhelihaa, naudanmahaa.
Eturivissä vasemmalta: Sian sisäelinseosta, broilerin sisäelinseosta, jauhettua lohta.
Vasemmalta: Kalkkunan luista jauhelihaa, kasvissosetta, kalkkunan luutonta jauhelihaa.Aamuruokaan lisään myös joitakin lisäravinteita. Molemman saavat Brit Caren lohiöljyä (ennen käytössä Nutrolin-öljy, mutta vaihdettiin tähän, koska on huomattavasti halvempi ja siinä on lisäksi rasvahapot paremmassa suhteessa) ja B-vitamiinia. Luna saa lisäksi biotiinia turkin kunnon ylläpitämiseksi ja koska Luna treenaa säännöllisesti, se saa myös Nivelten hyvinvointiin BioSynov Complex-nimistä lisäravinnetta.


Piimää menee Nalalle ja Vivalle, Biotiini Lunalle, samoin BioSynov Complex. Lacto Health Vivalle j B-vitamiini Lunalle ja Rossille. Lohiöljyä tällä hetkellä saavat Nala, Luna Ja Rossi.


Vielä pitäisi täydentää tätä varastoa valkosipulijauheella ja merilevällä :)

Iltaisin on sitten luitten vuoro. Broilerin siipiä saavat n. joka kolmas päivä ja muina päivinä naudan luita, lampaan luita, kalkkunan siipiä ja ossobuccoa sopivasti vaihdellen. Ja täytyy kllä sanoa, että ei ole Lunalla ja Rossilla luiden syönnin ansiosta hammaskivestä tietoakaan!

Vasemmalta: Kalkkunan siipi, naudan luu, broilerin siipi, lampaan luu, ossobucco

Luna Ja Rossi söivät n. vuoden ikään asti Royal Canin Junioria. Päätös ruokinnan vaihtoon johtui useista syistä. Mahat olivat jatkuvasti sekaisin, eikä Lunalle meinannut ruoka maistua millään. Ruokinnan vaihduttua kummastakaan ongelmasta ei ole ollut tietoakaan. Molempien mahat kestivät todella hyvin ja siirryimme varsin nopeassa tahdissa syömään kaikkea. Lisäksi ruoka maistuu, eikä oikeastaan koskaan tarvitse pelätä, että Luna ei söisi, mitä aiemmin kävi jatkuvasti. Neidillä onkin paino noussut reilun kilon raakaruoalle siirtymisen myötä! Tämä oli vain positiivinen asia, enkä ole vaihtoa katunut hetkeäkään :)

No entäs sitten Nala Ja Viva? Nalan kohdalla tilanne on hieman surullinen. Neiti on jo sen verran vanhempi ja ikänsä syönyt teollisesti valmistettua ruokaa (pitkään söi Nutroa, Lunan tulon jälkeen Royal Canin Adultia), eikä sen kohdalla siirtyminen raakaruokaan onnistunut samalla tavalla. Mössöruokien kanssa sillä ei ollut mitään ongelmia, mutta luut... Ne eivät vain sula. Alkuun maha oli myös löysällä. Yritettiin syöttää sille noita valmiiksi jauhettuja luuta sisältäviä lihoja, mutte ei auttanut. Ulosteessa oli kokoajan luunpaloja. Lopulta päädyin siihen ratkaisuun, että Nala ns. puolibarffaa, eli saa aamuisin mössöruoan muitten tavoin, mutta iltaisin sitten nappuloita. Koska pääosa raakaruokinnasta tulisi olla noita luita, eikä Nala niitä voi syödä, ei ollut oikein vaihtoehtoja. Nappulaa mietittiin pitkään ja tutkittiin eri vaihtoehtoja. Lopulta päädyttiin Brit Caren Adult Lamb&Riceen ja se on sopinut neidille hyvin. Uloste normalisoitui muutamassa päivässä. Nala on onneksi myös niin ahne, että on aivan sama mitä ruokaa saa kunhan saa ;) Ja koska nappuloissa on kaikki tarvittavat lisäravinteet, en ole Nalalle niitä erikseen antanut. Aamuruokaan saa vain vähän lohiöljyä ja iltaisin piimää, joka tasapainottaa mahaa. Lisäksi syö sen kanssa hieman rauhallisemmin ;)

Penturuoka Vivalle, aikuisten Nalalle :)


Ja sitten pikkuneiti Viva. Tarkoitus olisi siirtää pikkuneiti raakaruoalle kunhan vähän kasvaa niin että saa varmasti syötyä luut hyvin. Siihen asti syö pääasiassa tuota Brit Caren Puppy LamB&Ricea. Aamuisin saa muiden tavoin noita mössöjä nappuloiten sekaan, niin että tottuu niihin pikkuhiljaa. Hieman on ollut mahan kanssa ongelmia, joten saa ruokaan piimää ja tuolla ylempänä olevassa kuvassa näkyvää Lacto Health-maitohappobakteerivalmistetta. Lisäksi on tarkoitus antaa päivittäin naudanmahaa jossa on myös hyviä bakteereja mahantoimintaan. Maistumisen kanssa ei tunnu olevan ongelmia. Viva on nimittäin meidän koirista selkeästi kaikkein ahnein! Syö ihan mitä vaan! ;) Tämä kyllä helpottanee motivointia koulutuksessa :)

Näin siis meillä. Miten teillä syödään? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti